...
Kopers-bescherming
3.97/5.00
Laden...

Wat voor whiteboard moet ik kopen?

Een whiteboard is een populair instrument voor zowel bedrijven als particulieren. Daarnaast hebben ze inmiddels in veel klaslokalen de krijtborden vervangen voor deze praktische variant. Maar ook in menig huis vind je tegenwoordig een magnetisch whiteboard. Waar moet je op letten bij de aankoop? Lees verder en ontdek vele mogelijkheden van diverse whiteboards!

Bekijk al onze whiteboards

Welk type whiteboard past bij mij?

Whiteboards zijn bij uitstek geschikt voor gebruik in klaslokalen of collegezalen. Ook in kantoren en vergaderruimtes wordt dit hulpmiddel vaak teruggezien. Het biedt oneindig veel schrijfmogelijkheid, omdat tekst tussentijds eenvoudig te wissen is. Daarnaast zijn whiteboards ideaal om interactie te creëren en ideeën te visualiseren.

Voordat je een whiteboard gaat kopen bepaal je waarvoor het whiteboard gebruikt gaat worden. Wordt het gebruikt tijdens de wekelijkse brainstormsessies op kantoor? Of schrijf je er enkel maandelijks je persoonlijke doelen op uit? De gebruiksintensiteit bepaald grotendeels welk type whiteboard het meest geschikt voor jou is. 

Emaille whiteboard

Een whiteboard met een emaille toplaag is geschikt voor intensief gebruik, zoals bijvoorbeeld in vergaderruimtes. Emaille is een soort gesmolten glaslaag die onder hoge temperatuur (800°C) wordt aangebracht op een stalen plaat. De stalen kern maakt dat het schrijfvlak magnetisch is.

Door het verhittingsproces is het harde oppervlak krasvast, wat een lange levensduur garandeert. Zelfs met een sleutel is het schrijfvlak bijna onmogelijk te bekrassen. Daarnaast is emaille kleurvast en goed bestand tegen eventuele verkleuring door bijvoorbeeld UV-straling.  

De eerste 25 jaar zullen er geen vage vlekken ontstaan, want met de supergladde emaillelaag is het bord gemakkelijk te reinigen. Gebruik je het whiteboard meerdere keren per week? Dan gaat een schrijfvlak van emaille in verhouding tot een gelakt oppervlak overduidelijk het langst mee. 

Gelakt stalen whiteboard 

De standaard whiteboards zijn meestal gemaakt van gelakt staal. De kwaliteit van gelakt staal is minder dan geëmailleerd staal. Dat is vanzelfsprekend ook terug te zien in de prijs. Een voordelige keuze, maar ook voor whiteboards geldt: goedkoop is vaak duurkoop.

Het wit geverfde staal is afgewerkt met een gladde coating. Bij langdurig intensief gebruik is de levensduur van gelakt staal korter. Na een tijdje komen er haarfijne scheurtjes in de laklaag, waardoor tekst minder goed uitwisbaar is. Naarmate het bord verouderd, trekt de inkt in deze scheurtjes en ontstaan er gebruikerssporen. 

Een whiteboard van gelakt staal is een prima alternatief als het incidenteel tot matig intensief gebruikt wordt, bijvoorbeeld in studentenkamers of keukens. Met behulp van magneten kunnen foto’s of notities op het magnetisch schrijfvlak worden gekleefd. Perfect voor boodschappenlijstjes, het opschrijven van een planning of het bijhouden van resultaten.

Glassboards

Glassboards zijn een nieuwe stijlvolle trend, echte blikvangers. Ze worden de laatste tijd steeds vaker als alternatief voor whiteboards gebruikt in een ontvangsthal of spreekruimtes. Dankzij het gladde oppervlak is tekst goed uitwisbaar. Het schrijfoppervlak is gemaakt van gehard veiligheidsglas, wat een glassboard een duurzame oplossing maakt. Mocht het glas 'breken' dan valt het in ontelbare kleine stukjes uit elkaar. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om jezelf te verwonden.

Glasborden zijn er in allerlei kleuren en maten. Voor optimaal resultaat is het aan te raden speciale glassboard markers te gebruiken. Deze schrijven beter op het gladde oppervlak. Standaard whiteboard magneten en koelkastmagneten blijven vaak niet kleven op glazen whiteboards vanwege de dikte van de glasplaat. Hier zijn speciaal ontwikkelde, extra sterke glassboard magneten voor nodig.

Welk formaat whiteboard heb ik nodig?

Het assortiment whiteboards is enorm. Daarom is het belangrijk om op meerdere aspecten te letten als je een whiteboard wilt kopen. Het formaat is een van de punten waar je op moet letten. Ga voor jezelf na waar het voor gaat dienen. 

Mini whiteboard

Gebruik maken van mini whiteboards is een duurzame oplossing binnen kantooromgevingen. En dan bedoelen we niet in vergaderruimtes, maar op de bureau’s van de werknemers. Met een afmeting van 15x25 cm (of 20x30 cm) zijn deze mini desk whiteboards ideaal voor het opschrijven van to do lists. Zo voorkom je onnodige verspilling van papier.

Whiteboardwand

Naast een miniatuur versie voor op het bureau is het ook mogelijk om de volledige muur te bedekken met whiteboard wandpanelen, zoals bijvoorbeeld in een vergaderruimte. Vooral tijdens brainstormsessies in groepsverband is het handig om over veel ruimte te beschikken. Op deze manier komen de beste ideeën en creaties tot stand!

Welk ontwerp whiteboard heb ik nodig?

Zoals je ziet zijn alle afmetingen mogelijk, van klein tot groot whiteboard. Maar dan is er nog een volgende aspect en dat is: het ontwerp. Hoe en in welke ruimte wil je eigenlijk gebruik maken van je whiteboard?

Whiteboard zonder rand

Wil je een whiteboard dat naast de functionaliteit ook nog eens perfect binnen het interieur past? Dan is een whiteboard zonder rand een perfecte uitkomst. Doordat het bord geen aluminium omlijsting heeft, valt het haast niet op in het interieur en lijkt het bord wel te zweven. Zo wordt een strakke en moderne look gecreëerd.

Verrijdbaar whiteboard

Het verrijdbare frame is met zijn geïntegreerde wieltjes wendbaar en gemakkelijk te verplaatsen naar iedere ruimte binnen een kantoorpand of schoolgebouw. Ideaal voor flexibele werkplekken of als je niet voor iedere ruimte een bord wilt aanschaffen. Daarnaast is een verrijdbaar whiteboard kantelbaar en dubbelzijdig beschrijfbaar voor optimale efficiëntie. 

Eigen ontwerp whiteboard

Er bestaat ook een mogelijkheid tot het creëren van je eigen whiteboardwand. Bijkomende opties zijn een uitsnede van een bedrijfslogo of andere functionele uitsneden voor bijvoorbeeld een beeldscherm. Een échte eyecatcher voor klanten en andere zakelijke relaties. 

Verbeterborden

Ook het bedrukken van whiteboards behoort tot de mogelijkheden. Een veel voorkomende methode is Scrum, waarbij gebruik gemaakt wordt een Scrum takenbord. Dit bord dient als hulpmiddel bij het inzichtelijk maken van taken die lopen binnen een bepaald project. Maar er zijn veel meer verbeterborden die voor uiteenlopende doeleinden worden ingezet. 

Planborden

Een andere populaire bedrukking is de whiteboard planner. Standaard bedrukkingen zoals een weekplanner, maandplanner of jaarplanner worden vaak gebruikt om het overzicht te bewaren of de voortgang van projecten visueel te maken. Het is mogelijk zelf een planner te creëren op een blanco schrijfvlak met behulp van whiteboard tape. 

Hoe maak ik mijn whiteboard schoon?

Na verloop van tijd en veelvuldig gebruik kunnen er vage vlekken ontstaan op je schrijfvlak. Er is niets erger dan zakelijke relaties ontvangen en vervolgens een presentatie geven met behulp van een vies whiteboard. Hieronder 5 tips om je whiteboard niet alleen schoon te houden, maar ook de levensduur te verlengen!

 

Tip 1: Gebruik de juiste whiteboard stiften. 

Wij raden aan om op onze whiteboards te schrijven met whiteboardstiften op alcoholbasis. Andere stiften zijn mogelijk niet goed uitwisbaar en laten na verloop van tijd vegen achter op het bord. Niet alleen goedkope stiften, maar ook duurdere merken kunnen niet goed uitwisbaar zijn. Test je nieuwe whiteboardstiften dus eerst in het hoekje van het schrijfoppervlak. 

De markers die wij aanbieden in onze webshop zijn als beste getest op onze whiteboards en gaan het langst mee zonder dat ze uitdrogen. Daarnaast zijn ze gemakkelijk uitwisbaar. Probeer te wachten met uitwissen totdat de inkt is opgedroogd. Vooral bij een schrijfoppervlak van gelakt of gecoat staal is dit cruciaal om vage vegen te voorkomen. 

Tip 2: Whiteboard Reinigingsspray 

Het is zeker geen overbodige luxe om een reinigingsspray aan te schaffen. Deze spray is namelijk geliefd door het oppervlak van je whiteboard en is speciaal ontwikkeld zodat het oppervlak niet wordt aangetast. Spuit de spray op het beschreven oppervlak, neem het af met een doek en het bord lijkt weer gloednieuw!

Tip 3: Gebruik geen producten die schadelijk kunnen zijn voor je whiteboard. 

Op sommige websites staan de meest inventieve manieren beschreven om het schrijfvlak te reinigen, van WD-40 en Glassex tot zelfs haarlak en tandpasta. Dit zijn oplossingen die wij absoluut afraden! Deze middeltjes zijn vaak te sterk voor het oppervlak, wat op de lange termijn meer kwaad dan goed doet.

Tip 4: Ik heb een permanent marker gebruikt! Wat nu? 

Een veel voorkomend geval is dat een watervaste stift wordt aangezien voor whiteboard marker. Is er per ongeluk op het schrijfvlak geschreven met een permanent marker? Geen paniek, het is zeer eenvoudig op te lossen. Pak een whiteboard marker op alcoholbasis en schrijf over de permanente inkt heen. Door de alcohol in de marker weekt de watervaste inkt los en kan het met een doekje worden afgenomen.

Tip 5: Wissen doe je zo. 

Gebruik een magnetische bordwisser zodat je altijd de juiste tools bij de hand hebt om tekst uit te wissen. Zorg dat er geen vuil in je whiteboard wisser zit, omdat dit krassen kan veroorzaken op je schrijfvlak. Het gebruik van microvezeldoekjes of wegwerp wisserdoekjes behoren ook tot de mogelijkheden en zorgen voor een streeploos schoon oppervlak. 

Starter kit

Met een starter kit heb je in één klap alle benodigdheden voor je nieuwe whiteboard. In een starterkit zitten geschikte stiften, een stiftenhouder, een magnetische wisser, magneten en reinigingsspray. Een goede investering die niet alleen de levensduur van je whiteboard verlengd, maar er ook voor zorgt dat je direct optimaal aan de slag kunt gaan!

Zojuist een nieuwe glassboard, planbord of flipover gekocht? Ook hiervoor zijn starterkits beschikbaar met de geschikte accessoires om direct aan de slag te kunnen gaan met het realiseren van je doelen. Een bijkomend voordeel: het aanschaffen van een starterkit is goedkoper dan het los aanschaffen van alle accessoires.

Waarom een flipover kopen? (flipover vs. whiteboard)

Flipovers worden vaak gebruikt in het bedrijfsleven in de vorm van een informatiebord of als hulpmiddel voor presentaties. In tegenstelling tot een whiteboard (op de verrijdbare variant na) zijn de flipovers gemakkelijk van ruimte te verplaatsen. Daarnaast zijn ze eenvoudig mee te nemen naar een andere locatie of naar zakelijke klanten.

Het gebruiken van flipoverpapier heeft als voordeel dat de aantekeningen niet tussentijds worden gewist en dus bewaard kunnen blijven. Geen nood als alle flipovervellen door je enthousiasme sneller verbruikt zijn dan verwacht. De meeste flipovers hebben namelijk een laklaag, waardoor er met whiteboard stiften op geschreven kan worden. Zorg dan wel dat je over de juiste tools beschikt om de tekst uit te wissen.

Het oppervlak van een flipover is in veel gevallen magnetisch, waardoor het perfect dient als informatiebord in wachtruimtes of ontvangsthallen. Notities kunnen eenvoudig worden bevestigd en in geval van miscommunicatie kan er snel geschakeld worden door er opmerkingen bij te schrijven. 

Mobiele flipovers zijn ideaal te gebruiken tijdens presentaties in ruimtes waar geen whiteboard hangt. Zo snel als je ze tevoorschijn haalt, zijn ze ook weer op te bergen. De pootjes of het frame zijn vaak intrekbaar, waardoor je flipover nauwelijks ruimte in beslag neemt.

Whiteboard kopen? Bekijk al onze whiteboards.

Meer hulp nodig bij het kiezen van een whiteboard? Bekijk onze keuzehulp pagina eens.